pondělí 29. prosince 2008

SLOH - Kouzlo Vánoc

Tak tady je ta slohovka :-D Je to líčení/slohový útvar/ :-D Mě se to moc teda nelíbí no :-D

Ucítí vůni skořice s jablky, kterou má tak ráda. Ještě by spala, leč chuť na cukroví ji vyžene do kuchyně. Její mamka právě dopéká poslední cukroví, a tak nepozorovaně uloupí hrst kokosových kuliček a trochu lineckého. Vypije svůj hrnek temně hnědého kakaa a oblékne si teplou péřovou bundu, šusťákové kalhoty a pletenou šálu. Nezdržuje se zavazováním těch otravných a klouzavých tkaniček a v botách po kotníky vyběhne do mrazivé krajiny.

Dýchne na ní zima. Spokojeně se usměje a zamžourá na nachově rudé nebe s vycházejícím zimním a zubícím se sluncem, jež se majestátně tyčí nad vysokými horami. Ledový vítr si pohrává s korunami stromů jako malé dítě s nafukovacím míčem. Krajina je zasněžená čistě bílým sněhem, tím chmýřím, co má tak ráda. Ofoukne ji, a tak si pořádněji nasadí vlněného „kulicha“.

Sejde po schodech pokrytých křišťálově hladkým ledem, jež vedou k jejímu domu a začne se klouzat po lesklých kalužích. Au! Upadne na té ne zrovna měkké podušce a zasměje se. Pohlédne na stromy obtěžkané čistým sněhem. Trochu je v duchu polituje, že musí nést takovou velkou tíhu a vydá se dál.

Z komínů se kouří a z trochu pootevřených oken sousedů se linou vánoční koledy. Vrátí se zpět do domu a probudí i zbývající členy rodiny. Společně s bráchou pak opatrně vyndají ze zaprášené půdy velkou krabici se slaměnými ozdobami na vánoční stromeček, který již od včerejška odpočívá v obývacím pokoji. Společně stromek ozdobí a později se radují z té nádhery.

Za chvíli uslyší prskání horkého oleje a ucítí vůni smažících se ryb a řízků a tak odběhne za maminkou do kuchyně, aby jí pomohla smažit tu dobrůtku, leč máma ji k plotně nepustí – prý aby se nepopálila, a tak radši jde do spíže hledat bramborový salát. To by ale nebyli rodiče, kdyby ho tak důkladně neschovali, že ho nemohla najít.

Odebere se do svého vyhřátého pokojíku zabalit vánoční dárky pro rodiče a bráchu. Chvíli zápasí s lepící páskou, ale nakonec dárky zvládne zabalit skoro tak hezky jako maminka. Převáže je stříbrnou stužkou a doplní vtipnými jmenovkami.

To už je ale pomalu čas večeře, proto se oblékne do jejího nejoblíbenějšího pohodlného oblečení, učeše své dlouhé jemné vlasy a stříkne si na krk oblíbenou voňavku. Slyší volat rodiče. Seběhne do kuchyně, kde už sedí i bratr i rodiče u stolu, a tak také přisedne a společně za tichého zvuku vánočních koled povečeří tradiční hrachovou polévku a výtečný bramborový salát s kaprem. Když opatrně dojí i její „mamča“ rybu, zazvoní najednou „Ježíšek“ a její brácha jako střela vystřelí ke svítícímu stromečku. Pomalu začne rozbalovat dárky se svým jménem a je velice šťastná když nalezne nejen knížku, ale i roztomilý adresář, voňavý sprchový gel, černý lak na nehty a slibovanou teplou bundu.

Po Vánoční pohádce se celá její rodinka vydá na večerní procházku. Z nebe se začnou sypat sněhové vločky a oni se procházejí tou zasněženou chladnou krajinou. Po cestě ještě stále slyší vánoční koledy, které vyhrávají z domů jejich sousedů.

To je to pravé kouzlo Vánoc.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

To je líčení nebo vypravování?:)
Podle mě je to moc pěkně napsaný.

Anonymní řekl(a)...

To je krásná slohovka=*se ti povedla=*

ME

Moje fotka
Jsem (mírně) ujetá puberťačka se sklony k drzosti a lenosti :-). Ujíždím na mléčný čokoládě a písničce Poison Kiss.